ceturtdiena, 2015. gada 19. marts

Bišu Maize.




Bites gatavo no ziedputekšņiem, kurus izvieto šūniņās, cieši sastampā ar galvu un pārlej ar medu. Putekšņu virskārta piesūcas ar medu un kļūst necaurlaidīga. Baktēriju un fermentu iedarbībā rodas pienskābe, kas šūniņu saturu iekonservē. Bišu maize iegūst brūnganu nokrāsu un pēc garšas atgādina lauku rupjmaizi ar skābenu garšu. 

Bišu maizes ķīmiskais sastāvs (pec J. Svobodas): 20.3 - 21.7% olbaltumvielu, 0.67 - 1.58% tauku, 24.4 - 34.8% ogļhidrātu, 2,4 - 2.6% pelnu, 3.06 - 3.20% pienskābes, apmēram 25 dažādi makroelementi un mikroelementi, B grupas vitamīni, A, D, C vitamīni, hormoni, fermenti. Bišu maizi bites izmanto uzturā kā olbaltumvielu, minerālvielu un vitamīnu avotu. Medicīnā bišu maizi lieto organisma vispārejā stāvokļa, ēstgribas, gremošanas orgānu darbības un asins sastāva uzlabošanai, kā arī dažādu aknu slimību ārstēšanai. Bišu maizes bioloģiskā iedarbība ir līdzīga kā ziedputekšņiem, bet organisms to labāk izmanto. Kā arī bišu maize, atšķirībā no ziedputekšņiem, ir hipoalerģiska, tāpēc to var lietot arī bērni un cilvēki, kuriem pret svaigiem ziedputekšņiem ir alerģija.

To iesaka pret mazasinību, neirozēm, apetītes trūkumu, vēdera aizcietējumiem, kā arī sirds asinsvadu slimību gadījumos, pret aknu cirozi, hepatītu, kolītu, divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, priekšdziedzera slimību vīriešiem. Bišu maizepaaugstina organisma spēju pretoties dažādiem vīrusiem un infekcijām. Tā ieteicama pavasaros un rudeņos, lai izsargātos no saaukstēšanās slimībām.

Tas ir vispilnīgākais dabas produkts, kam nav analogu pasaulē, bioloģiski aktīvo vielu daudzumā un daudzveidībā. Bišu maize satur ap 240 bioloģiski aktīvās vielas, kas nepieciešamas normālai cilvēka organisma funkcionēšanai. Šis skaitlis var svārstīties atkarībā no augu daudzveidības bišu ganībās un var sasniegt skaitli pat 300. Bišu maizes sastāva daudzveidība ir izskaidrojama ar to, ka bites aplido ļoti dažādus ziedus plašā teritorijā no agra pavasara līdz rudenim un savāc no tiem ziedputekšņus, kuros koncentrējās ļoti liels daudzums bioloģiski aktīvos vielu. Katram augam ir savs ārstnieciskais efekts. Piemēram, tējām, kā zināms, ārstnieciskos augus iesaka vislabāk vākt to ziedēšanas periodā, jo bioloģiski aktīvās vielas visvairāk koncentrējas tieši ziedos un tieši ziedēšanas periodā. Lai aprakstītu bišu maizes, jeb dzīvības formulas, kā to dažreiz dēvē saukt, sastāvu, ir vienkāršāk lietot vārdus „visi’’, „izņemot’’. Bišu maize satur visas 28 aminoskābes, tai skaitā 9 neaizvietojamās, ko cilvēka organisms pats nespēj izstrādāt. Vitamīni ir visi, izņemot B12 (sastopams tikai gaļā). Piemēram, karotīns ir 20 reizes vairāk nekā burkānos. Vitamīni nav mākslīgi sintezētie, ko visbiežāk pārdot aptiekās, vai pievieno, piemēram, sulām, jogurtiem, košļājamai gumijai utt. Tie ir dabas radītie, ko organisms spēj pilnļibā izmantot. Piemēram, 40 grami bišu maizes satur pieaugušam cilvēkam nepieciešamo 1 diennakts aminoskābju normu. Olbaltumvielu ir daudzreiz vairāk nekā, piemēram, gaļā, zivīs, pienā. Taču galvenais, aminoskābes no kā sastāv olbaltumvielas, savā starpā ir līdzsvarotas. Tās ir līdzsvarā ar citiem komponentiem, turpretī ar dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielām tas tā nav. Tāpēc, piemēram, salīdzinot ar gaļu, organisms netiek piesārņots ar atkritumvielām, indēm, šlakiem un toksīniem, netiek noslogota vielmaiņa. Bišu maize lielā daudzumā satur nepiesātinātās taukskābes omega- 3 (linolēnskābe) un omega-6 (linolskābe) savstarpējā proporcijā apmēram 3:1, kuras ir ļoti nepieciešamas normālai cilvēka nervu šūnu darbībai. Dabā šīs taukskābes ievērojamā daudzumā vēl ir atrodamas nerafinētā linsēklu eļļā, riekstos un treknajās jūras zivīs, kuras diemžēl ūdens piesārņojuma dēļ satur arī nevēlamas vielas un iet mazumā.

     
Tā kā ziedputekšņiem ir ārējais apvalks no celulozei līdzīga sastāva, kas tos pasargā no apkārtējās vides nelabvēlīgās iedarbības, cilvēka organismā esošie fermenti nespēj pietiekoši sašķelt šo ārējo apvalku, tāpēc no ziedputekšņiem gūtais labums ir ierobežots. Pēc pēdējiem pētījumiem šis skaitlis svārstās ap 20 - 40% robežās. Piesardzīgiem jābūt arī cilvēkiem ar noslieci uz alerģiju. Citādi tas ir ar bišu maizi. Ievietojot un sablīvējot ziedputekšņus šūnās, bites tos apstrādā ar ziedu nektāru un savām siekalām. Rezultātā- fermentu, baktēriju un rauga sēnīšu iedarbībā, palielinās pienskābes daudzums. Notiek konservācija, tiek iedragāts putekšņu ārējais apvalks, paverot iespēju cilvēka organismam piekļūt pie vērtīgajām vielām apjomā virs 90%. Lietojot bišu maizi, nav novērota alerģija pret to.
    
Ir novērots, kad, piemēram, suņi vai kaķi jūtas neveseli, tie tīri instinktīvi, cenšas kodīt un laizīt zāli. Faktiski tas tiek darīts, lai savāktu Bacillus subtilis baktērijas, kas dabā sastopamas gan uz augiem, gan augsnē. Šī baktērija nepieciešama zarnu traktā imunitātes veidošanai. Gan cilvēkam gan bitei ir kopējs tas, ka abi ir siltasiņu dzīvās būtnes. Siltasiņu dzīvniekiem ir līdzīgs imūnmodulators, kura pamatā ir baktērijasBacillus subtilis, kas izstrādā interferonu alfa. Tas  ir imunitātes pamats. Bites ir vienīgā dzīvā būtne uz pasaules, kas šīs baktērijas savāc un  iekonservē. Cilvēki, kuri dzīvo sterilā vidē, kur ar dažādām indēm ir iznīcināta liela daļa baktēriju, gan labās, gan sliktās, plaši izmantojot sadzīves ķīmiju, kā arī ikdienā lieto nedzīvu, sterilu pārtiku, sevišķi tas attiecas uz pilsētās dzīvojošajiem, ir izpētīts, ka imunitāte ir vājāka par laukos dzīvojošajiem. Tāpēc bišu maizes lietošana sevišķi būtu noderīga pilsētniekiem.
    
Ārstējamo slimību saraksts ir ļoti, ļoti garš, tāpēc slimniekiem ir vislabāk konsultēties ar ārstu-apiterapeitu. Profilaksei veseli cilvēki bišu maizi var lietot imūnsistēmas pastiprināšanai, redzes, atmiņas un koncentrēšanās spēju uzlabošanai pa tējkarotei divas reizes dienā, atsevišķi no ēdienreizēm. Bišu maize aizkavē novecošanas procesu, tai ir spēcīgas pret sklerozes īpašības un ir izmantojama, kā efektīvs līdzeklis organisma rehabilitācijai pēc antibiotiku lietošanas, jo atjauno kuņģa un zarnu mikrofloru, no kuras ir atkarīga imunitātes veidošanās. Bišu maizei piemīt holesterolu saistošās īpašības, tāpēc var izmantot sliktā holesterīna samazināšanai asinīs. Kosmētikā to izmanto sejas maskām. Ir novēroti  ļoti labi rezultāti  neauglības ārstēšanā gan vīriešiem, gan sievietēm.
  
Bites barojot cirmeņus ar peru pieniņu, kam izejviela ir bišu maize, triju dienu laikā to svaru pieaudzē 1500 reižu. Dzīvnieku pasaulē tādu pieaugumu nedot neviens cits produkts.
  
Ilgstoši lietojot pārtikas produktus, kas audzēti pēc intensīvām tehnoloģijām un pārstrādes procesā papildināti ar konservantiem, krāsvielām un garšas uzlabotājiem, cilvēka organismā pamazām uzkrājas vielas, kas grauj imūnsistēmu, ietekmē fermentu darbību. Zinātniskie pētījumi liecina, ka pat daudz un regulāri, lietojot augļus un dārzeņus, kuri audzēti ar intensīvām tehnoloģijām, cilvēka organismam uzņemto minerālvielu un vitamīnu daudzums ir nepietiekošs. Bišu maize šajā situācijā varētu būt viens no efektīvākajiem līdzekļiem. Arī pagaidām lētākajiem, salīdzinājumā ar aptiekās nopērkamajiem mākslīgi sintezētajiem, ķīmiskajiem preparātiem. Var to arī saukt par dabas veidotu pārtikas piedevu. Par vis pilnīgāko piedevu, jo tur ir gandrīz viss, viss dzīvībai nepieciešamais. Lai saprastu vērtību, vēl piebildīšu, ka tuvākais vērtības ziņā dzīvības nodrošināšanai no dabas produktiem ir spirulīns.
  
Sakarā ar samērā sarežģīto iegūšanas tehnoloģiju, šis ekskluzīvais produkts Latvijas tirgū, pilnīgi attīrītā veidā, reāli parādījās 2001 gadā. Diemžēl bišu maizes daudzums, ko var iegūt no viena stropa ir ierobežots. Bitēm, tuvojoties pavasarim, no tās jāizaudzē jaunā bišu paaudze. Aptuveni uz 70kg medus sanāk 1kg bišu maizes.
    
Par lietošanu.
Jālieto atsevišķi no ēdienreizēm. Nevajadzētu aizdzert ar ūdeni. Vajag censties pēc iespējas rūpīgāk sakošļāt, lai maksimāli sajaucas ar siekalām. Veselam, pieaugušam cilvēkam profilaksei ieteicams lietot divas pilnas tējkarotes dienā, tas ir kopā 10gr diennaktī. Pieaugušam cilvēkam gadā vajadzētu apēst 250 - 300g bišu maizes. Vēlams to lietot pa 1 tējkarotei 3 reizes dienā, bet ne vēlu vakarā, jo varētu tikt traucēts miegs. Kursa ilgums 20 dienas! Bišu maizi mutē rūpīgi izkošļā un norij.



 Par uzglabāšanu.
 Bišu maizi iegūst, to ar irbulīti izņemot no šūnām vai ari sasmalcinot kopa ar šūnām un tad attīrot no vaska. Uzglabā slēgtos traukos tumšā, vēsā vietā. Bišu maizi var ļoti labi konservēt medū.
Uzglabāt vēlams tumšā vietā un vienmērīgā temperatūrā no 0° C līdz +10° C Tas varētu būt ledusskapis. Izlietot vēlams līdz, norādītajam uz etiķetes, termiņam.

Raksts sagatvots no www.medusmaize.lv un www.medusveikals.lv publicētās info.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru