Lai iegūtu skaistu, gludu, mirdzošu un veselīgu ādu, tā
ir ne vien pareizi jākopj, izmantojot atbilstošus kosmētiskos produktus, bet
arī jābaro un jālutina no iekšienes. Vai esi kādreiz aizdomājusies par to, ka
tieši āda ir vislabākais spogulis, kas parāda to, vai tava ēdienkarte ir
pietiekoši bagātīga? Šoreiz piedāvājam tev labāko un sliktāko pārtikas produktu
topu tavai ādai! Uzzini, ko iekļaut savā ēdienkartē, un no kā izvairīties, lai
padarītu savu ādu vēl skaistāku un neatvairāmāku!
5 LABĀKIE PĀRTIKAS PRODUKTI TAVAI ĀDAI
Sarkanās bietes – bietes ir spēcīgs
antioksidants, tās spēj uzlabot ādas krāsu, padarīt to mirdzošu un jaunavīgu.
Biešu spēkos ir izvadīt no mūsu organisma šūnām kaitīgās un nevajadzīgās
vielas, kas, protams, atstāj iespaidu arī uz ādu. Īpašā biešu spēja, kas nāk
par labu ādai – bietēs esošās vielas spēj palielināt skābekļa pievadi šūnām par
vairākām reizēm, kā rezultātā āda iegūst veselīgas krāsas toni. Bietes spēj arī
mazināt celulītu un liekos tauciņus, uzlabot ādas elastīgumu un padarīt
izturīgāku tās virskārtu. Iekļauj bietes savā ēdienkartē kā zupās, tā
sautējumos, salātos un dažādās uzkodās! Starp citu, bez bietēm, ādai ieteicami
ir visi dārzeņi un ogas, kas ir sarkanā krāsā – tie visi ir bagāti ar
antioksidantiem! Piemēram, sarkanā paprika, zemenes, avenes u.c.!
Citroni – citronu sulai piemīt spējas izvadīt no šūnām toksīnus un hormonu paliekas, kas var kaitēt ādai padarot to taukainu un problemātisku. Tā spēj piesaistīt labās taukskābes, kas palīdz saglabāt ādā nepieciešamo mitruma līmeni, lai āda nezaudētu savu elastību un vitalitāti. Citronu sulā esošās vielas spēj cīnīties ar mikrobiem un baktērijām, kas atbildīgas par piņņu attīstību. Lieto citronu gan pie tējas, gan arī ēdienos – apslaki salātus, gaļu, zivis ar citronu sulu. Pievieno to arī ūdenim!
Melnās sezama sēkliņas – tās palīdz atjaunot ādas elastību un mirdzumu. Melnās sezama sēkliņas satur nepiesātinātās taukskābes, aminoskābes, kāliju un šķiedrvielas. Tās spēj bagātīgi pabarot tavu ādu! Melnās sezama sēkliņas noteikti ir pelnījušas tikt iekļautas tavā ēdienkartē – pievieno tās brokastu pārslām, putrai, jogurtam, ber uz maizītes ar biezpienu, pievieno zupām, otrajiem ēdieniem un pat saldajiem ēdieniem. Protams, pašu sēkliņu vietā derēs arī kvalitatīva sezama sēkliņu eļļa. Esi radoša!
Sarkanie kāposti – sarkanie kāposti satur vērtīgu pigmentu, kas vēl atrodams arī, piemēram, mellenēs. Šis pigments palīdz samazināt grumbiņu veidošanos un novērst pārmērīgu ādas pigmentāciju UV staru ietekmē. Sarkanajos kāpostos ir līdz pat sešām (!) reizēm vairāk C vitamīna, kā tas ir zaļajos kāpostos. C vitamīns, protams, ir būtisks ādai, jo darbojas kā antioksidants. Vēl sarkanie kāposti satur arī vielas, kas spēj palīdzēt izvadīt no organisma toksīnus, tādējādi uzlabojot gan ķermeņa aprises, gan ādas izskatu.
Ķirbju sēklas – te derēs gan pašas ķirbju sēklas, kuras vēl vari pagūt ievākt no šī gada ķirbju ražas, gan arī kvalitatīva ķirbju eļļa. Ķirbju sēklas un eļļa ir burtiski pilna ar cinku, E vitamīnu, A vitamīnu, Omega taukskābēm un citām būtiskām vielām, kas baro, atjauno un lieliski mitrina tavu ādu. Tās spēj palīdzēt novērst arī dažādas ādas nepilnības, piemēram, strijas, rētiņas u.tml.
5 SLIKTĀKIE PĀRTIKAS PRODUKTI TAVAI ĀDAI
Pārtikas produkti, kas satur hidrogenētos taukus – hidrogenētie
tauki ir tauki vai eļļa, kas ir bijusi šķidra, bet ražošanas procesā mākslīgi
sabiezināta. Šī procesa laikā zūd viss vērtīgais, kas eļļās ir. Hidrogenētie
tauki mūsu organismā noder vien enerģijas gūšanai – tie satur daudz kaloriju,
bet nekādu vērtīgo vielu tajos nav. Var pat teikt – tie sniedz vairāk slikta
nevis laba, un tas, protams, atspoguļojas arī ādas izskatā. Visvairāk
hidrogenēto tauku ir tādos produktos kā čipsos, cepumos un kondetorejas
izstrādājumos, kā arī šokolādē un konfektēs.
Ātrās uzkodas, sevišķi tās, kas pagatavotas eļļā – tas nevienai no mums nav jaunums, ka ātrās uzkodas nav labas mūsu veselībai. Tomēr parasti mēs par tām runājam un domājam skatoties no veselīga svara saglabāšanas prizmas, taču, vai esi aizdomājusies par ātro uzkodu ietekmi uz savas ādas izskatu? Šīs uzkodas to ietekmē vistiešākajā un ne tajā pozitīvākajā veidā. Lielais eļļas (kas bieži vien nav kvalitatīva) daudzums, sāls un nekvalitatīvās izejvielas ir iemesls tam, ka ieturot šādu maltīti, mūsu āda negūst neko no tā, ko tai vajadzētu gūt – ātrajās uzkodās nav nedz vitamīnu, nedz minerālvielu, nedz vērtīgo taukskābju. Tā vietā ir daudz liekas enerģijas lieko kaloriju veidā.
Gaļa, kas satur nitrātus – nitrātus visbiežāk pievieno dažādiem gaļas izstrādājumiem, kuriem raksturīga sarkanīga krāsa – desām, cīsiņiem, sardelēm utt. Nitrātu pievienošanas mērķis ir saglabāt sarkano krāsu un novērst nevēlamo mikrobu savairošanos gaļā. Kopā ar lielo tauku un sāls daudzumu, ko satur šādi gaļas izstrādājumi, šāda pārtika nodara vairāk ļauna nekā laba un tas attiecas arī uz tavu ādu – ļengana, bez tvirtuma, turklāt pelēcīgā tonī – tāda ir āda, kura tiek barota ar tai nevajadzīgām vielām.
Piesātinātie dzīvnieku valsts izcelsmes tauki – mēs zinām, ka tauki un eļļas mūsu ādai ir vajadzīgas. Taču tie noteikti nav piesātinātās dzīvnieku valsts izcelsmes tauki. Tos visvairāk satur dzīvnieku āda – liellopa, cūkas un vistas āda, arī gaļa. Tie ir arī piena produktos ar lielu tauku saturu – pienā, krējumā, biezpienā un sierā. Šie ir tauki, kas ne vien rada nevajadzīgas kalorijas un pārāk daudz nepatērētas enerģijas, bet arī nelabvēlīgi iedarbojas uz tavu ādu.
Sāls un alkohols – kā viens, tā otrs no šiem produktiem izvada no mūsu organisma tam tik ļoti nepieciešamo ūdeni. Pirmā, kas cieš, ir mūsu āda, jo tai vitāli nepieciešams pietiekams ūdens daudzums, lai tā varētu uzturēt nepieciešamo elastīguma līmeni. Patērējot pastiprināti daudz sāls un dažādu alkoholisko dzērienu, mēs nodarām pāri visam savam organismam, tajā skaitā mūsu lielākajam orgānam – ādai.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru