Tas ir klāt! Pavasaris ar bērzu sulām lielākajai daļai
latviešu ir tikpat iecienīts dabas velšu ievākšanas laiks, kā sēņošana rudenī.
Kad organisms ziemā novārdzināts un izslāpis pēc dabas labumiem, laiks ņemt
urbi un iet pie bērza, kas glabā īstu enerģijas dzērienu. Bērzu sulas līdzēs
pret daudzām kaitēm, tostarp tik izplatīto pavasara nogurumu.
"Pavasara sākumā ieteicams dzert bērzu sulas. Tās
veicina organisma attīrīšanu, jo tām piemīt urīndzenošas īpašības, veicinot
organisma vielmaiņas gala produktu izvadi. Sulas normalizē organisma
fizioloģiskos procesus, uzlabo vielmaiņu, kā arī stiprina imūnās spējas. Dažkārt
bērzu sulu sauc par dabīgu enerģijas dzērienu, jo tā satur vienkāršos cukurus
(galvenokārt glikozi un fruktozi), antioksidantus, vitamīnus un
minerālvielas," stāsta uztura speciāliste Līga Balode.
Uzņemot lielu šķidruma daudzumu, tiek veicinātas ne tikai
urīnu dzenošās funkcijas, bet arī svīšana. Tā iespējams mazināt sāļu
izgulsnējumus organismā, īpaši, urīna izvadsistēmā.
Organisma skalošanas gaitā tiek veicināta šlakvielu
(urīnviela, urīnskābe, kreatīns) un vielu pussabrukšanas produktu izvadīšana.
Pēc bērzu sulu kūrēm vingrumu iegūs arī mugurkauls un locītavas. Lai justu
efektu, sulas vēlams dzert pa litram dienā vismaz 10 dienas pēc kārtas.
Bērzu sulas vislabāk dzert svaigas – četru stundu laikā no brīža,
kad tās "pametušas" koku.
"Vērtīgākas ir tikko tecinātas sulas, jo tad tajās ir
visaugstākā bioloģisko aktīvo vielu koncentrācija. Šo vielu koncentrācija sāk
jau samazināties pēc trim līdz četrām stundām. Tāpat jāatceras, ka sulas
vajadzētu uzglabāt aukstumā, lai aizkavētu rūgšanas procesus. Ja nav iespējams
dzert svaigas sulas, tad var dzert arī saraudzētas. Tām saglabāsies organismu
attīrošās īpašības un minerālvielas, bet sarūgušās sulās nebūs bioloģiski
aktīvo vielu. Rūgšanas procesā sulās veidojas organiskas skābes, piemēram,
pienskābe, vīnskābe, dzintarskābe," skaidro Balode.
Pašlaik bērzu sulas var būt ideāls ūdens aizstājējs – gan
svaigā veidā, gan lietojot kafijas, tējas vai pat zupas pagatavošanai.
Salīdzinot ar ūdeni, bērzu sulās vairāk ir dažādu mikroelementu - tādu, kā
magnijs, kalcijs, cinks, varš, nātrijs, dzelzs.
Īpaši pieminams ir kālijs, kas organismā darbojas pretēji nātrijam, tādēļ
bērzu sulas noteikti jādzer tiem, kas iecienījuši sāļus un piparotus ēdienus.
Svaigas bērzu sulas satur arī C vitamīnu, kam piemīt antioksidatīva iedarbība.
Tāpat sulās ir dažādas bioloģiski aktīvas vielas, fermenti, fitoncīdi,
aminoskābes.
Šajā laikā dienā var izdzert līdz pat divus sulas, bet
ieteicams ik dienu izdzert vismaz divas līdz trīs glāzes organisma spēcināšanas
nolūkos.
Jāpiebilst gan, ka cilvēkiem ar gremošanas sistēmas
traucējumiem nevajadzētu dzert stipri noraudzētu sulu lielā organisko skābju
daudzuma dēļ.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru